När du köper ett nytt hem tänker du troligen inte mer dess kvadratmeter än vad som står i annonsen. Och även om det kan verka som ett oviktigt mått, är det en av de viktigaste faktorerna som avgör en fastighets värde.

“Om du felmäter en fastighet blir det som en dominoeffekt. Det kommer att förvandla hela bostadsvärdet”

Varför bostadsarea är viktigt?

Det finns massor av anledningar till beräkna kvm på ett hus, oavsett om du vill sälja en fastighet, bestrida en hög hyra eller renovera för att lägga till mer utrymme. Om du förbereder för att sälja din bostad är det en avgörande faktor när du anger ditt utropspris.

“Kvadratmeterpriset beräknas med liknande fastigheter som blivit sålda i ditt område”

En felaktig mätning kan potentiellt resultera i ett felaktigt värderingspris. Kvadratmeter har också betydelse i fastighetsaffärer som involverar ett bolån. Långivaren vill ha den informationen för att verifiera vad fastigheten är värd. Men att känna till ditt hems kvadratmeter kan vara praktiskt även på andra sätt. Till exempel, om du bestämmer dig för att färdigställa en tidigare oanvänd del av ditt hus – säg en källare eller vind – kan du behöva tillhandahålla kvadratmeter för att få ett bygglov. På samma sätt, om ditt län eller din kommun bedömer högre skatter än vad du tror att du borde vara skyldig, kan en bekräftande av ytorna vara en poäng till din fördel till att få fastighetsskatten sänkt.

räkna ut bostadsarea
Räkna ut boarea

Räkna ut bostadsarea

När du förbereder dig för att mäta kvadratmeter, oavsett om det är ett hus, lägenhet eller radhus, börja med några enkla tillbehör:

  • Papper
  • Penna
  • Kalkylator
  • Måttband och/eller lasermätverktyg

Om din bostad är en perfekt rektangel, mät helt enkelt längden och bredden och multiplicera dessa två siffror tillsammans. Till exempel, om ditt envåningshus är 10 meter brett och 15 meter långt, är din fastighet 150 kvadratmeter (10 x 15 = 150kvm).

De flesta fastigheter har dock mer komplexa planlösningar. När så är fallet är det bra att följa dessa enkla steg för att mäta kvadratmeter. Rita en grov skiss av hela din fastighet, märk alla rum du behöver mäta. Inkludera korridorer och utrymmen som sitt eget “rum”. Mät längden och bredden, i cm, av varje rum. Multiplicera sedan längden med bredden för att beräkna rummets kvadratmeter.

Till exempel: Om ett sovrum är 550cm meter gånger 320 cm är det 17,6 kvadratmeter (550 x 320 = 17600cm /100 = 17,6kvm).

Skriv det totala kvadratmeterantalet i motsvarande utrymme på din skiss. När varje rum är uppmätt lägger du ihop alla mått för att bestämma ditt hems totala kvadratmeter.

TIPS: Om du bor i en villa eller en lägenhet kanske du kan få ritningar av din planlösning. Dessa kanske redan har din kvadratmeter beräknad.

Vad är inte bostadsarea?

En bra tumregel för att säkerställa att du gör korrekta mätningar är att utesluta utrymmen du inte kan gå på eller bo i. Dessa typer av utrymmen räknas inte som “bostadsarea”. “Någon kanske tänker,” om jag får mått på min första våning och jag har ett tvåvåningshus, multiplicerar jag det med två”. Men om den första våningen innehåller en foajé i två våningar kan du inte räkna det obrukbara utrymmet.

Skillnad mellan bo och biarea

Bostadsarean är den totala bostadsytan som du kommer nyttja dagligen. Dessa ytor används som exempelvis kök, sovrum, badrum och vardagsrum och har minst 1,9 meter i takhöjd. Biarean är de ytor som du inte kan eller kommer att utnyttja lika frekvent. Alla ytor med lägre takhöjd än 1,9 meter samt som endast kan utnyttjas under vissa årstider.

Våning med snedtak

Vid mätning av snedtak så är biarean den yta som sträcker sig 60cm från där takhöjden är 1,9 meter. Resterande yta – om det finns – räknas inte med alls.

Få en proffesionell mätning

Om det känns överväldigande att beräkna kvadratmeter eller du känner dig osäker, överväg att anlita en professionell för att göra det.


Om Sveriges Fastighetskonsult

Sveriges Fastighetskonsult är ett rikstäckande företag och våra kunder utgörs av bostadsrättsföreningar, allmännyttiga bostadsbolag, privata fastighetsägare, bostadsrättsinnehavare och privatpersoner. Vi tillhandahåller konsulttjänster för alla typer av byggnationer, allt från enskilda lägenheter och småhus till flerbostadshus, samt kontors- och industribyggnationer.